czwartek, 29 listopada 2018

Chlebek bananowo owsiany z dodatkiem cukinii





Chlebek ma zwartą konsystencję, ale jest bardzo wilgotny. Dzięki temu, że banan jest mocno dojrzały nie potrzeba żadnego słodzidła. Dodatkowo odrobina melasy dodaje słodyczy.

Składniki:
1 mała cukinia starta na drobnej tarce i dobrze odciśnięta(1/2 szkl)
1 średni banan bardzo dojrzały(rozdrobniony widelcem)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki melasy
1 szklanka płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml mleka roślinnego
1 łyżka pokrojonych migdałów bez skorki

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do dwóch małych foremek. Piec w temperaturze 180-190 stopni 35 minut. Piekłam z termoobiegiem.

Ja podałam z masłem orzechowym PBFit o smaku czekolady i posypałam kawałkami migdałów i posypką czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz