Likier
250 ml wódki ( ja użyłam burbon)
100 g wiórków kokosowych
250 g skondensowanego mleka słodzonego
200 g mleka kokosowego
Wiórki moczymy w alkoholu 3-5 dni. Następnie wyciskamy i dodajemy pozostałe składniki. Dobrze mieszamy. Możma zmiksować, żeby nie było grudek.
Kokosowy deser:
200 ml mleka kokosowego
70 g cukru pudru
1 łyżka wanilii
1 łyżka żelatyny
250 g sera mascarpone
wiorki kokosowe pozostałe z likieru
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach gorącej wody. Odstawić.
Mleko kokosowe zagotować, a następnie dodać wiorki kokosowe. Gotować ok 10 minut ciągle mieszając lub do momentu aż mleko wsiąknie w wiórki. Zdjąć z ognia. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Do żelatyny dodać kolejną łyżkę wody i rozpuścić na parze lub włożyć do kuchenki mikrofalowej na 5-10 sekund. Następnie dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie ywmieszać. Całość przełożyc do masy i dobrze wymieszać.
Gotową mieszankę sera przełożyc do foremek. Włożyć do lodówki na ok 2-3 godziny.
Ja włożyłam do zamrażalnika na 1 godzinę.
Wyjąć z foremek i polać polewą lustrzną. Ozdobić wiórkami kokosowymi.
Lustrzana glazura z dodatkiem mleka skondensowanego( ja użyłam połowę składników)
350 g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej), posiekanej 150 ml wody
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
20 g żelatyny w proszku
barwnik spożywczy (używam barwników Wiltona w kubeczkach) - tylko z dodatkiem białej czekolady do polewy
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser.
Inspiracja zaczerpnięta ze strony
www.mojewypieki.com
wwwkwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz