czwartek, 4 stycznia 2018

Rolada marchewkowa





Składniki:
400 g startej marchewki na drobnych oczkach
1/2 drobno poszatkowanej cebuli
2 jajka
1 łyżka mąki
200 g miękkiego serka 45% mniej tłuszczu
szczypiorek
suszone wiórki pomidorów
sol,pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę podlać lekko wodą i udusić do miękkości. Dodać marchewkę i nadal dusić dopóki marchew zmięknie i wyparuje cały płyn. Doprawić solą i pierzem.
Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z  białek i stopniowo dodawać do masy marchewkowej. Wymieszać i rozłożyć na papierze do pieczenia.
Piec w 190 stopniach ok 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć na chwilę ściereczką kuchenna. Po ok 5 minutach odwrócić papierem do góry. Zdjąć ostrożnie papier i zwinąć w rulon. Zawinąć w papier i odczekać do momentu kiedy rolada będzie całkowicie zimna.

Serek wymieszać z solą, pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem.
Rozwinąć roladę, a następnie posmarować serkiem. Można dodatkowo posypać większą ilością szczypiorku i wiórkami pomidorów.
Roladę zawinąć i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz