Pyszne, lekkie i puszyste rogaliki. To najlepsze jakie kiedykolwiek udalo mi się upiec.
Składniki (9szt rogali)- u mnie 8 szt
250 g mąki chlebowej – użyłam typ 650 z lidla- ja użyłam pszenną
135 g mleka
8 g mleka w proszku ( opcjonalnie - ja dałam ) - ja pominęłam
1 jajko
50 g cukru – ciasto jest słodkie- takie chałkowe- ja użyłam 1 małą łyżeczkę
3/4 łyżeczki drożdży instant lub 8 g świeżych
1/2 łyżeczki soli
40 g masła- ja użyłam 20 g
Wykonanie:
Ja umieściłam wszystkie składniki w maszynie do wypiekania chleba i ustawiłam na funkcje "dough" wyrastanie. Po okresie wyrastania postępowałam zgodnie ze wskazówkami z przepisu. Dodatkowo pozostawiłam miskę z wodą na czas pieczenia. Przed pieczeniem posmarowałam rogaliki rozkłóconym jajkiem i posypałam białym i czarnym sezamem, czarnuszką i kminkiem.
Odgazowałam ciasto i podzieliłam na 9 porcji, formując okrągłe bułeczki i odłożyłam na 15 minut żeby ciasto odpoczęło.
Każdą porcję odgazować i formować wedle uznania.
Ja spłaszczałam kulkę, i ręcznie ja „rozciągałam” w kształt trójkąta.
Odstawić do wyrośnięcia do piekarnika z pojemnikiem napełnionym szklanką gorącej wody na ok. 1 godz.(drożdży jest niewiele więc trwa to stosunkowo długo).
Piec w temperaturze 170 stopni około 20minut,
Każdą porcję odgazować i formować wedle uznania.
Ja spłaszczałam kulkę, i ręcznie ja „rozciągałam” w kształt trójkąta.
Odstawić do wyrośnięcia do piekarnika z pojemnikiem napełnionym szklanką gorącej wody na ok. 1 godz.(drożdży jest niewiele więc trwa to stosunkowo długo).
Piec w temperaturze 170 stopni około 20minut,
Oryginał przepisu w linku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz