Dzięki uprzejmości dziewczyny z grupy kulinarnej na FB stworzyłam dzisiaj na obiad "tagliatelle" z cukinii. Oryginał przepisu w tym linku.
Moja wersja jest bardzo podobna, ale inna :)
Składniki:
Średnia cukinia pokrojona w paski
1 mała zielona papryczka chilli pokrojona
8 g sera (twardego, parmezan)
45 g sera mozarella
2/3 łyżki uprażonych nasion słonecznika
1 ząbek posiekany czosnku
po 3 pomidorki koktajlowe- czerwone i żółte
zielony groszek
łyżka pokrojonego szczypiorku
2 małe fileciki z piersi kurczaka
1 i 2/3 łyżeczki octu balsamicznego
Wykonanie:
Fileciki smarujemy octem balsamicznym i smażymy na patelni (teflonowej, można użyć frylight do smażenia). Wlewamy na patelnie cały ocet i smażymy na małym ogniu, ale niezbyt długo, żeby nie były suche. Ściągamy z patelni i przekładamy do naczynia, owijamy folią, żeby nie wystygły.
Na czysta patelnia wkładamy cukinię, zielony groszek,pomidorki, chilli i czosnek. |Dusimy szybko, tylko do momentu aż cukinia lekko zmięknie. Na sam koniec dokładamy ser mozarella i szybko mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy ziarnami słonecznika, serem i szczypiorkiem. Fileciki kroimy na małe kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz