czwartek, 11 stycznia 2018

Ravioli z serem ricotta i szynką z pomidorowym sosem




4 porcje z czego 1 porcja to 7 sp

Składniki na ciasto :
160g mąki
1 całe jajko i jedno żółtko
szczypta kurkumy
suszone oregano
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite gładkie ciasto. W razie konieczności jeśli ciasto jest zbyt lepiące podsypać lekko mąką. Przykryć folią i odłożyć na ok pół godziny.

Ja wałkowałam maszynką do makaronu do 3 poziomu.


Składniki farszu:
200 g chudej szynki w plasterkach, pokrojonej bardzo drobno
ok 100g sera ricotta
1 łyżka tartego parmezanu lub innego twardego sera
sol, pieprz

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą napełnić rękaw cukierniczy co ułatwi nam nakładanie farszu do ciasta.

Gotowy rozwałkowany płat ciasta położyłam na maszynce do ravioli, zrobiłam lekkie wgłębienia i  nałożyłam farsz. Przykryłam drugim, lekko docisnęłam, a następnie docisnęłam wałkiem. Gotowe ravioli ułożyć do ściereczce kuchennej.
Wkładać na osoloną wrzącą wodę. Gotować ok 4-5 minut.

Składniki sosu:
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 cebuli poszatkowanej
suszone lub swieże oregano 1 łyżeczka
1 ząbek czosnku posiekany
sol,pieprz
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Cebulę podsmażyć, dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i oregano. Dusić aż pomidory będą miękkie, Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do tak przygotowanego sosu włożyć ugotowane ravioli i szybko podgrzać.
Podawać oprószone tartym parmezanem.
Ja z racji diety użyłam ser cheddar o niskiej zawartości tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz