środa, 10 stycznia 2018

Zupa krem z pora, ziemniakow, mrożonego groszku i precle






Zupa - pomysł ze strony www.kwestiasmaku.com
Składniki:
2 pory pokrojone w paski
1 cebula poszatkowana
3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
200-300 g mrożonego groszku
tłuszcz do smażenia
bulion warzywny, rosół lub woda ok 500 ml
1/2-1/3 szklanki mleka

Wykonanie:
Cebule i por smażyć do miękkości. Dodać ziemniaki, czosnek i chwilę smażyć. Zalać płynem i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zblendować, przelać do garnka, dodać mleko i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Precle- przepis ze strony www.mojewypieki.com(ja zrobiłam z połowy składników)
Składniki:
3/4  szklanki wody
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczkiasoli
3 i 1/2 g drożdży suchych
2 i 1/4 szklanki mąki
20 g roztopionego masła

2 łyżki sody
żółtko do posmarowania, dowolne ziarna, sól
Wykonanie :
Wszystkie składniki włożyć do maszyny do chleba i ustawić funkcję "dough".

Po zakończonym programie wyjąć ciasto z maszyny i krótko zagnieść. Podzielić na 6 części. Uformować precle. Nie czekać aż ciasto wyrośnie.

W garnku zagotować wodę z 2 łyżkami sody. Wkładać po jednym preclu i gotować 30 sekund. Wyjąć i układać na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z małą ilością wody. Posypać ziarnami.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 230 stopni C.
Ja piekłam z termoobiegiem ok 13 minut.
Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz