wtorek, 16 stycznia 2018

Buleczki marchewkowe z koperkiem, czarnuszką i siemieniem lnianym






Przepis pochodzi ze strony ze strony King Arthur Flour
Oyginalny przepis jest na chleb marchewkowy, a ja zmieniłam na bułki i lekko zmodyfikowałam. Ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba.

Składniki:
3/4 szklanki puree z marchwi ( marchew ugotowana)
1 łyżka brązowego cukru
3/4 łyżki soli
3/4 szklanki letniej wody
1 i 1/4 szklanki mąki razowej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżka świeżego posiekanego koperku

Wykonanie:
Składniki umieścić w maszynie do chleba i ustawić funkcję "dough". Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 12 równych części i uformować bułki ( ja zrobiłam trzy różne kształty). Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Bułki przed pieczeniem posmarować wodą, można posypać ziarnami.
Ja piekłam 25 minut z termoobiegiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz