czwartek, 18 stycznia 2018

Kasza jaglana pod pierzynką z tuńczyka






Składniki:
1 puszka tuńczyka w wodzie ( odsączona)
60 g kaszy jaglanej ( ugotować)
25 g awokado (pokroić w kostkę)
kawałek papryki czerwonej (pokroić w kostkę)
kawałek świeżego ogórka (pokroić w kostkę)
1 łyżka świeżego koperku (pokroić)
1 łyżeczka oliwy np. z oliwek
sok z limonki, sól, pieprz do smaku
kilka ziarenek czerwonego pieprzu
plasterki pomidora i rzeżucha

Wykonanie:
Ugotowaną kaszę ułożyć w obręczach i docisnąć ( do połowy jej wysokości.
Pozostałe składniki wymieszać i doprawić, a następnie wyłożyć na kaszę.
( Zostawić gałązkę koperku i 1 łyżeczkę pokrojonego ogórka do ozdoby). Na wierzch położyć ogórka i gałązki koperku. 
Podać z plasterkami pomidora i rzeżuchą. 
Wszystko posypać świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz