Przepis zaczerpnęłam z internetu tutaj
Składniki:
500
g filetów z białej ryby (ja użyłam dorsza 400g)
1
puszka pomidorów (400 g)
1
puszka mleka kokosowego (400 g ja użyłam "light")
1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1
cebula, posiekana
2
ząbki czosnku, posiekane
2
limonki, sok z 1, druga pokrojona w ćwiartki, do podania zupy
2
liście laurowe
250
ml bulionu warzywnego( ja pominęłam)
2
łyżki sosu ostrygowego( ja użyłam 3 łyżki)
2
łyżki sosu rybnego(ja użyłam 3 łyżki)
3
dymki + zielone części
garść
świeżej kolendry
kilka
kropel tabasco
oliwa
pieprz
Wykonanie:
W dużej misce połączcie ze sobą: pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, wymieszajcie i dodajcie filety ryby, przykryjcie i marynujcie w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Wyjmijcie rybę z marynaty, odstawcie na bok. Wyjmijcie też liście laurowe. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wlejcie marynatę wraz papryką i duście ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie. Dodajcie mleko kokosowe i bulion, zagotujcie, zmniejszcie ogień, dodacie sosy rybny i ostrygowy, wymieszajcie, wrzućcie rybę i gotujcie ok. 4-5 minut. Dodajcie posiekaną dymkę, szczypiorek i kolendrę. Przed podaniem popieprzcie świeżo zmielonym pieprzem i dodajcie tabasco, tyle ile lubicie. Podawajcie z cząstkami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz