Składniki:
1 flat bread (chleb kanapkowy)
3 plasterki bekonu(tylko chuda część tzw.medaliony)
2 małe pomidory koktajlowe
świeżą rzeżucha
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ogórek konserwowy
kawałek czerwonej papryki
2 łyżki jogurtu greckiego 0% tłuszczu
3/4 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
przyprawa "włoskie zioła"
15 g tartego sera cheddar 50% tłuszczu mniej
sol,pieprz
czarnuszka do posypania
Wykonanie:
Chleb smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy bekon, wcześniej pokrojony na mniejsze kawałki, pomidory pokrojone w grube plastry i posypujemy przyprawą włoskie zioła.
Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut 200 stopni C.
W międzyczasie przygotowujemy jogurt. W miseczce mieszamy jogurt z rzeżuchą, solą i pieprzem.
W drugiej miseczce mieszamy pokrojony w kostkę ogórek, pokrojoną paprykę, ser i musztardę.
Kiedy chleb jest gotowy nakładamy kleksy z jogurtu, posypujemy świeża rzeżucha i czarnuszką.
Chlebek jest smaczny i orzeźwiający podniebienie. Godny polecenia.
OdpowiedzUsuńChlebek jest smaczny i orzeźwiający podniebienie. Godny polecenia.
OdpowiedzUsuń