niedziela, 27 września 2015

Babeczki tiramisu





Składniki na 10 - 12 babeczek:
110 g masła
110 g jasnego brązowego cukru
110 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2,5 łyżeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku- ja dalam 1 lyzeczke
2 jajka
1 łyżka likieru Amaretto

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.
Do masy maślanej dodać suche składniki, likier i wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wyłożyć 10 - 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobic ganache i bita smietana.

Skladniki na bita smietane:
Ok 200 ml smietany kremowki
1 lyzka cukru
Zielony barwnik spozywczy

Wykonanie:
Smietane wlac do miseczki, dodac cukier i ubijac do momentu az osiagniemy zadana konsysyencje. Podzielic na dwie czesci. Do jednej dodac Care i wymieszac najlepiej szpatulka lub lyzka. Nie ubijac, poniewaz zrobi sie maslo.

Skladniki na ganache:
250 ml smietany kremowki
200 g czekolady deserowej ( najlepsza jest gorzka)
50 g masla
2 lyzki likieru amatetto ( mozna pominac)

Wykonanie:

Smietane podgrzac w rondelku , ale nie gotowac. Zdjac z palnika, wlozyc polamana czekolade i maslo. Mieszac energicznie do monentu az czekolada sie rozpusci. Gdyby czekolada nie chciala sie rozpuscic to mozna chwilke podgrzac. Na koniec dodac likier i wymieszac.
Po schlodzeniu w lodowce otrzymamy gesty dosc twardy krem. 
Jesli chcemy wykorzystac ganache do dekoracji proponuje przed wlozeniem do lodowki ubic krem mikserem, bedzie bardziej puszysty ( skorzystalam z rady Blondynka gotuje).

Na zdjeciach krem nie byl ubijany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz