piątek, 25 września 2015

Ryz na slodko

Za oknem niby slonecznie, ale niezbyt cieplo. Postanowilam oslodzic sobie czas i na kolacje zrobilam zapomniany przeze mnie ryz na slodko.
Jego wykonanie jest bardzo latwe i szybkie.

Potrzebujemy:
Ugotowany ryz, ilosc wg upodoban
Cukier
Cynamon
Gesta smietana ( ja mialam tylko kremowke, ktora lekko ubilam trzepaczka z odrobina cukru).

Ugotowany i jeszcze cieply ryz wlozylam do foremki na babeczki, lekko ugniotlam po czym wylozylam na talerz. Oblozylam smietana i posypalam cynamonem.

Jako dziecko ten ryz smakowal mi najbardziej kiedy mama robila golabki i parzyla ryz w garnku, ktory zawijala w recznik i wkladala pod poduszki. Do dzis nue umiem go przygotowac w ten sposob. Snak i struktura jest zupelnie inna niz ryzu gotowanego w wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz