Chleb pieczony w garnku zeliwnym z chrupiaca skorka.
Do miski wsypać 700 g mąki razowej ,1,5 łyżeczki soli.
Rozpuścić 40 g drożdży w 100 ml cieplej wody,dodać 1 lyzeczke cukru i maki na tyle,zeby mieszanka miala konsystencje gestej smietany. Odlozyc do wyrosniecia na ok. 15 minut.
Do pozostalej mąki dodać zaczyn i pozostale 500 ml wody. Wyrobić elastyczne i gladkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodac 2 łyżki oleju. Zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie zeliwne badz żaroodporne wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni.Gdy piekarnik z naczyniem osiągną odpowiednią temperaturę ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i przekładamy do niego ciasto. Pieczemy chleb przez pierwsze 30 min.pod przykryciem, potem przez następne 30 min bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz