piątek, 15 czerwca 2018

Rolada jablkowo-budyniowa






Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki
Dodatkowo posmarowałam (przed nałożeniem jabłek) budyniem waniliowym i ozdobiłam ubitą kremówką.
Składniki:
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 115 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • dodatkowa garść drobnego cukru - do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier - łyżka po łyżce - i ubijając. Wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy dodać odłożone wcześniej suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko dodatkowym drobnym cukrem. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: nie piec zbyt długo - jeśli tylko patyczek wetknięty w biszkopt jest suchy, należy ciasto wyjąć z piekarnika; pieczona zbyt długo i przesuszona będzie się łamała przy zwijaniu). Natychmiast po upieczeniu  (nie czekamy, aż rolada wystygnie) ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do wystudzenia.
Nadzienie jabłkowe:
  • 1 słoik jabłek prażonych do szarlotki (około 800 g)*
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 500 ml wody)
  • pół szklanki wrzącej wody (125 ml)
  • 1 łyżeczka cynamonu (jeśli jabłka ze słoika nie zawierają cynamonu)
Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku (125 ml), odstawić. Jabłka przełożyć do garnuszka, dodać cynamon, wymieszać i mocno podgrzać. Dodać rozpuszczoną galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Włożyć do lodówki, by nadzienie się schłodziło i lekko stężało.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast wyłożyć i równo rozprowadzić nadzienie jabłkowe i z powrotem zawinąć. Włożyć na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia, przed podaniem, oprószyć cukrem pudrem. Kroić po ukosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz