piątek, 4 maja 2018

Bułki pomidorowo bazyliowe






Składniki:
300 g mąki pszennej chlebowej
150 g mąki razowej
2 łyżeczki suszonych drożdży
280 ml letniej wody
2 łyżki oleju lnianego
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suszonych pomidorów ( ja użyłam wiórki)

Wykonanie:
Moje wykonanie było bardzo proste. Wszystkie składniki włożyłam do maszyny do chleba, która wyrobiła ciasto. Następnie uformowałam 8 podłużnych bułek. Włożyłam do piekarnika miskę z gorącą woda ( na dół piekarnika) i na górę wsunęłam blachę z bułkami. Bułki rosły 30 minut. Po tym czasie wyjęłam i każdą nacięłam po środku, prawie do połowy. Posmarowałam rozkłóconym jajkiem i nałożyłam w to przecięcie masło.
Piekłam w nagrzanym piekarniku ok 25 minut w 180 stopniach.
Studziłam na kratce.

Nadzienie:
60 g masła(miękkiego)
1 łyżka świeżej lub suszonej bazylii
Dokładnie wymieszać, można dodać sól do smaku, ja posypałam gruba solą. Masło przełożyć do rękawa cukierniczego lub do woreczka. To ułatwi nakładanie na bułkach.

1 komentarz:

  1. Czy można dac samej mąki razowej. Mam cuier podwyższony i mąka pszenna nie wskazana��

    OdpowiedzUsuń