Składniki:
300 g mąki pszennej chlebowej
150 g mąki razowej
2 łyżeczki suszonych drożdży
280 ml letniej wody
2 łyżki oleju lnianego
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suszonych pomidorów ( ja użyłam wiórki)
Wykonanie:
Moje wykonanie było bardzo proste. Wszystkie składniki włożyłam do maszyny do chleba, która wyrobiła ciasto. Następnie uformowałam 8 podłużnych bułek. Włożyłam do piekarnika miskę z gorącą woda ( na dół piekarnika) i na górę wsunęłam blachę z bułkami. Bułki rosły 30 minut. Po tym czasie wyjęłam i każdą nacięłam po środku, prawie do połowy. Posmarowałam rozkłóconym jajkiem i nałożyłam w to przecięcie masło.
Piekłam w nagrzanym piekarniku ok 25 minut w 180 stopniach.
Studziłam na kratce.
Nadzienie:
60 g masła(miękkiego)
1 łyżka świeżej lub suszonej bazylii
Dokładnie wymieszać, można dodać sól do smaku, ja posypałam gruba solą. Masło przełożyć do rękawa cukierniczego lub do woreczka. To ułatwi nakładanie na bułkach.
Czy można dac samej mąki razowej. Mam cuier podwyższony i mąka pszenna nie wskazana��
OdpowiedzUsuń