Jogurt nie jest moim pomysłem. Często szperam w internecie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów chociaż korzystam z nich z ostrożnością. Zawsze cos zmieniam "pod siebie". Zwracam uwagę na "popularność".Ten wydawał mi się dobry. Nie jest zły, ale jak dla mnie spód trochę zbyt twardy. Sądzę, że jest trochę za dużo czekolady i lepiej sprawdziłyby się płatki owsiane. Oczywiście to moja opinia. Każdy z nas ma inny smak 😋 Sam jogurt jest dobry w smaku. Ja pominęłam odżywkę, która jest w składzie, a dodatkowo dodałam startą gorzką czekoladę.
Wydaje mi się, że wrócę do tego przepisu z małymi zmianami, o których wspomniałam wyżej.
Przepis wzięłam stąd (skopiowalam ponizej)
Spód
– 100g płatków kukurydzianych
– 75g czekolady gorzkiej
– 50g masła migdałowego/ orzechowego
– 50g mleka
– łyżeczka aromatu Funky Flavors Karmel
Masa sernikowa
– 500g jogurtu naturalnego/ greckiego
– 50g odżywki białkowej czekoladowej
– 10g gorzkiego kakao
– 30g syropu z agawy
– 15g żelatyny/ agaru
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i masłem orzechowym w kąpieli wodnej. Dodajemy aromat i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia na minimalnym gazie. Czekoladę wlewamy na lekko pokruszone płatki kukurydziane i dokładnie mieszamy.
Tortownicę (u mnie 22cm) wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masą wyklejamy spód formy i odstawiamy do lodówki.
Jogurt, odżywkę, kakao i syrop z agawy mieszamy mikserem przez 3 minuty – jogurt powinien się napowietrzyć i trochę zwiększyć swoją objętość. Dodajemy rozpuszczoną w 75ml wody żelatyny i miksujemy jeszcze przez minutę. Masę wlewamy na spód i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Gotowy sernik dzielimy na 8 porcji i dekorujemy ulubionymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz